Nieuwsbrief mei

Facebook

 

Beste KBO-leden
Het is lente, we kunnen weer genieten van het mooie weer. Nu we zo langzamerhand gevaccineerd zijn, of spoedig gaan worden, hopen we dat het normale leven weer een beetje op gang kan komen. Wat zou het fijn zijn als we weer kunnen starten met onze KBO-activiteiten! Zodra er weer iets mag staan we klaar om te beginnen. De actuele KBO-zaken zullen we op onze website vermelden. www.kbomalden.nl

 

Jubilarissen
Dit jaar zijn zeven van onze leden 25 jaar lid van de KBO. Normaal zetten we hen tijdens onze Algemene Ledenvergadering in het zonnetje, maar omdat we niet weten wanneer wij een vergadering kunnen plannen, hebben we als bestuur besloten het dit jaar anders te doen. Op donderdag 18 maart jl. zijn Wilma Geertsen (voorzitter) en Heleen van Hal (secretaris) samen op pad gegaan en hebben alle jubilarissen, corona-proef, een bezoekje gebracht. Iedereen kreeg een oorkonde, een kaart en een hortensia. Overal werden we enthousiast ontvangen. Men vond het erg leuk om op deze wijze gefeliciteerd te worden. We zijn op bezoek geweest bij:
Mw. Th. Groenen-Ariens, Mw. C.J. Janssen-Klabbers, Mw. P.A. Van de Logt-Adriaans, Mw. J.A. Reuvers-Peters, Mw. J.P.M.E. Linders-Haans,        Mw. A.M. Teuwsen-Broekman Dhr. W.J. Teuwsen.

 

 

Onderstaande brief heeft KBO-Malden gestuurd aan het College van B&W en de gemeenteraad, n.a.v. berichten in de Gelderlander over de 2 vrijgekomen schoollocaties in Malden. Het lijkt erop dat de ingezette weg om hier een kleinschalige woonvorm voor dementerenden van Dagelijks Leven te realiseren nu geheel doodloopt. Met deze brief willen we onze ernstige bezorgdheid uitspreken en het project nogmaals onder de aandacht van de Gemeenteraad brengen.

Malden, 19-3-2021
College van Burgemeester en Wethouders
en Raadsleden van de gemeente Heumen.

Geacht college en raadsleden,
KBO Malden maakt zich ernstig zorgen over het gebrek aan woonruimte voor dementerende ouderen. De gemeente heeft samen met Dagelijks Leven gekeken naar mogelijkheden.
Wij zijn blij met de betrokkenheid van Dagelijks Leven omdat zij zich inzetten voor betaalbare, kleinschalige woonvormen voor dementerenden.
Omdat wij al geruime tijd geen berichten mochten ontvangen over de vorderingen, hebben wij onlangs contact opgenomen met Anke van Eijken. Tot onze grote teleurstelling hebben wij toen vernomen dat er op dit moment geen enkele activiteit meer is.
Wij kregen de volgende reactie:
Het pand Vuurvogel 1 aan de Veldsingel is voor Dagelijks Leven niet geschikt gebleken omdat het verbouwen ervan te hoge kosten met zich zou meebrengen. Bij Vuurvogel 2 aan de Schoren heeft de buurt zich uitgesproken voor andere plannen voor die locatie. Dagelijks Leven had serieuze plannen om een kleinschalige woonvorm te realiseren aan de Kerkweg, maar helaas bleken er voor het betreffende pand meerdere kapers op de kust en is dit pand aan iemand anders verkocht. Op dit moment heeft de gemeente geen grond of panden beschikbaar die interessant kunnen zijn voor Dagelijks Leven. Met hen is afgesproken dat de gemeente het aan hen laat weten als er wel iets beschikbaar komt. Zij houden ook zelf de particuliere markt in de gaten. “Nadeel “ is dat Dagelijks Leven zich richt op een voor iedereen betaalbare woonvorm en daardoor vaak niet kan concurreren met projectontwikkelaars die, omdat ze woningen realiseren in het hogere segment, veel meer geld kunnen bieden voor grond of een pand dat op de particuliere markt beschikbaar komt.
Wij verzoeken u dringend om aandacht te blijven houden en u actief in te zetten voor een woonvorm voor dementerende ouderen. Hieraan is grote behoefte. Nederland vergrijst en het aantal mensen met dementie verdubbelt. Wij denken, gezien het grote aantal ouderen in onze gemeente, dat het van belang is dat u deze groep inwoners niet vergeet.

Met vriendelijke groet,
Bestuur KBO Malden

 

 

Buurtvervoer
Sinds februari 2020 rijdt Buurtvervoer met twee voertuigen in de gemeente Heumen, om op deze manier een bijdrage te leveren aan een grotere mobiliteit van de inwoners.
Buurtvervoer is bedoeld voor korte ritten binnen de gemeente Heumen en naar de ziekenhuizen in Nijmegen. Voorheen konden inwoners alleen in de ochtend een rit reserveren.
Vanaf 1 mei wordt het buurtvervoer uitgebreid. U kunt van 8.30 - 18.00 uur een rit reserveren.
Alle inwoners kunnen gebruikmaken van Buurtvervoer Heumen. U heeft hiervoor geen vervoersindicatie nodig, wel een vervoerspas. Deze kunt u aanvragen via www.buurtvervoerheumen.nl door registratie van uw e-mailadres of u belt de planner van Buurtvervoer op 06-38278231.
Wat verandert er?
Inwoners met een Wmo-vervoerspas kunnen vanaf 1 mei voor ritten binnen de gemeente en naar de ziekenhuizen in Nijmegen alleen nog gebruikmaken van Buurtvervoer.
Dit is geldend voor de rittijden tijdens Buurtvervoer. Buurtvervoer is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot en met 18.00 uur.
Als Buurtvervoer niet rijdt of als een inwoner een rit nodig heeft buiten de gemeente Heumen dan kan er gewoon gebruik worden gemaakt van Avan.
Naar welke ziekenhuizen rijdt Buurtvervoer?
Buurtvervoer rijdt naar Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (met uitzondering van CWZ Waalsprong) en het Radboudumc in Nijmegen.
Vervoerspas Buurtvervoer
Om te kunnen gebruikmaken van Buurtvervoer Heumen is geen vervoersindicatie nodig, maar wel is een vervoerspas nodig.
Deze kan aangevraagd worden via www.buurtvervoerheumen.nl door registratie van een e-mailadres of kan er contact worden opgenomen met de planner van Buurtvervoer via : 06 – 38 27 82 31.
Gebruik Buurtvervoer en Avan tussen 1 en 30 april
De planners zijn vanaf 1 april ook al in de middag bereikbaar van 9:00 tot en met 17:00 uur voor het inplannen van een rit. Uiteraard kunt u ook bij hen terecht voor meer informatie over dit vervoer.
Daarnaast kunnen inwoners in april nog gewoon gebruikmaken van Avan tijdens de rittijden van Buurtvervoer.

 

Vrijwilligers nieuwe buurtbus gezocht!
Er komt een extra buurtbus, die van Malden naar Middelaar, via station Mook-Molenhoek gaat rijden. Dat is de uitkomst van een onderzoek onder inwoners van de gemeenten Heumen en Mook en Middelaar. Zij konden afgelopen najaar hun wensen kenbaar maken via een enquête. Maar om de buurtbus te laten rijden zijn er nog vrijwilligers nodig.
Vindt u het leuk om een ander te helpen? Houdt u van contact met mensen en rijdt u graag? Word dan chauffeur op de nieuwe buurtbus van Malden naar Middelaar. De buurtbusvereniging Rijk van Nijmegen zoekt nieuwe vrijwilligers (m/v) die graag helpen het personenvervoer in hun eigen woonomgeving te verzorgen op trajecten waar de ‘grote bus’ niet (meer) komt. Lijkt u dit wat?
Bent/ heeft u……in het bezit van rijbewijs B? minimaal twee jaar rijervaring?
minimaal één dagdeel (ongeveer vier uur) per twee weken beschikbaar?
Stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar Ilja Vermoet op nummer: (06) 20 07 15 84 voor meer informatie of om een keertje een proefrit te maken. Neem alvast een kijkje op de website: www.buurtbus.com 

 

Oproep
Wie vindt het leuk om copy aan te leveren voor de nieuwsbrief? Het lijkt ons als redactie leuk als er, naast mededelingen van bestuur, gemeente etc., ook stukjes inkomen van leden. Bijv. iets over uw hobby, een leuke ervaring, een bezoek aan een museum, lezing etc.
Mocht er iemand zijn die een vaste column wil gaan schrijven voor de nieuwsbrief, ook hiervoor bent u uitgenodigd. Copy s.v.p. sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Alles voor een prikkie
Als u dit leest heb ik mijn eerste prik al achter de rug. In de eerste helft van mei volgt dan mijn tweede. Toen de uitnodiging tot het maken van een afspraak bij mij binnenkwam moest ik onwillekeurig denken aan vroeger. Winkeliers die probeerden je te verleiden tot een aankoop.
Als dat niet meteen lukte door een lage prijs, werd een slagzin (tegenwoordig slogan) ingezet zoals: de ‘vijf voordelige vrijdagaanbiedingen van Vroom & Dreesman’, en ‘betere waar’ en ‘tien procent’ of ‘het snoepje van de week van de Gruyter’. Misschien kent u er zelf ook nog een paar.
Maar nu heeft de naam boven dit verhaaltje een totaal andere betekenis gekregen. We zijn niet uit op een voordeeltje. We zouden alles, nee eerlijk blijven, bijna alles, willen geven voor een prikkie.
Want er moet nog wel wat overblijven om te vieren als alles weer mag.
Nog heel even geduld tot onze kwetsbare groep is gevaccineerd.
Hou vol!
Theo 

 

Bericht van Alzheimer Café Heumen-Mook en Middelaar
Helaas is het organiseren van een café nog steeds niet mogelijk.
Mensen met dementie kunnen problemen met het geheugen krijgen, maar zij kunnen ook moeite krijgen met het begrijpen, spreken en het uitvoeren van handelingen. Ook kunnen het karakter en het gedrag veranderen. Hoe dit verloopt, verschilt per persoon en wordt beïnvloed door het soort dementie. Sommige mensen kunnen nog jarenlang een relatief gewoon leven leiden, terwijl anderen snelle achteruitgang ervaren.
Zowel voor de persoon met dementie als voor de naasten kan dit een lastig te hanteren situatie zijn. Blijf niet met uw zorgen zitten en leg uw vragen voor aan uw huisarts.

Dementie is ingrijpend. Als u of uw naaste ermee te maken krijgt, komt er veel op u af. Hoe weet u of het werkelijk om dementie gaat? Welke hulp is er voor u en uw naaste beschikbaar? In de ‘Dementiewijzer Heumen’ staat informatie over verschillende thema’s. Van diagnosestelling tot aan hoe u actief kunt blijven. Van wat er thuis allemaal kan tot aan als thuis wonen niet meer lukt. Van hoe zaken te regelen tot aan zorg voor de mantelzorger. Allemaal onderwerpen die vroeg of laat voorbij kunnen komen. De Dementiewijzer Heumen kunt u vinden op de website van Malderburch: https://www.malderburch.nl/dementiewijzer

We beseffen hoe moeilijk deze periode kan zijn. Schroom niet om hulp te vragen via uw zorgtrajectbegeleider of huisarts. U kunt ook bellen met de afdeling welzijn van Malderburch, centrum voor Welzijn, Wonen en Zorg, tel. 024-3570570.

 

In de komende uitgaven van onze KBO-nieuwsbrief besteden wij aandacht aan instellingen die mantelzorg verlenen in onze gemeente. Met het eerste artikel stellen wij Mantelaar aan u voor. 

Mantelaar……de oplossing voor ouderen en mantelzorgers!
Vindt u het fijn om iemand eens te zien en te spreken, heeft u zelf geen familie of mantelzorger die u kan helpen of bent u juist mantelzorger en zou u wel eens even op adem willen komen?
Wij bieden zorgstudenten voor extra zorg, ondersteuning en gezelschap. Zij volgen een medische- of paramedische studie zoals geneeskunde, verpleegkunde, psychologie of fysiotherapie, zij zijn zeer kundig en nemen echt de tijd voor u!
Wij bezoeken mensen die kwetsbaar of eenzaam zijn, mensen die een vorm van dementie hebben maar ook echtparen waarvan één van de twee (ernstig) ziek is of wanneer de familie niet of gedeeltelijk in staat is om de zorg op zich te nemen. Ook bieden wij hulp na ziekenhuisopname en revalidatie.
Wat kunt u bijvoorbeeld samen met de zorgstudent gaan doen? Wandelen, muziek luisteren, een spelletje doen, naar een ziekenhuis afspraak, naar musea of een ander uitje.
Ook kunnen zij u helpen met bijvoorbeeld boodschappen doen, koken, samen eten, koffie drinken, huishoudelijke werkzaamheden, administratie, computer.
Zij bieden persoonlijke verzorging zoals steunkousen aantrekken of helpen met wassen en aankleden.. Naast diensten overdag, bieden wij ook 24 uurs zorg en slaapdiensten.
Er zijn verschillende zorgverzekeraars die onze zorg volledig vergoeden. Daarnaast kunt u onze zorg particulier afnemen of middels een PGB. Ook hebben wij een samenwerking met de ZZG Zorggroep en kunnen mensen met ZIN en een WLZ-indicatie hiervan kosteloos gebruik maken, de zorgtrajectbegeleider kan dit beoordelen. Mocht u extra informatie willen ontvangen of willen aanmelden dan kunt u Thirza Snoek bellen 06-42967063 of mailen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Wij staan klaar voor alle ouderen en Mantelzorgers, zodat niemand er alleen voor staat. De verbinding tussen jong en oud is erg mooi om te zien en werkt heel goed.
Zorg doe je samen

 

Seniorenbios

Waarschijnlijk zal deze filmmiddag nog niet door mogen gaan, maar tegen beter weten in sturen we u toch het programma van de Seniorenbios. Laten we hopen dat we snel weer naar de bioscoop kunnen gaan!

SeniorenBios Cine Twins verwelkomt u graag voor de eerstvolgende voorstelling op dinsdag 18 mei:
THE GOOD LIAR - DI 18 mei 15:45 Drama - 110 min
Meesteroplichter Roy Courtnay kan zijn geluk niet op wanneer hij de welvarende weduwe Betty McLeish online ontmoet. Wanneer Betty haar huis en leven met hem deelt, betrapt Roy zichzelf erop dat hij om haar geeft. Een simpele zwendel verandert daarmee in de meest verraderlijke klus van zijn leven.

De film begint om 15.45 uur en op vertoon van uw KBO-lidmaatschapskaart geldt een gereduceerd tarief. Het is noodzakelijk tevoren te reserveren (gratis); telefonisch via het nummer 024 - 622 13 46 of via internet www.cinetwins.nl). Het adres van Cine Twins is Kerkplein 2b, 6581 AC Malden.
In de buurt is volop parkeergelegenheid en de bus (lijn 83) stopt vlakbij.

De volgende voorstelling is dinsdag 8 juni met de film:
“ Adam’’ ADAM - DI 8 juni 15:45 Drama - 98 min
Dankzij het aandringen van haar achtjarige dochter stemt Abla er mee in om de jonge Samia, zwanger en zonder man, tijdelijk in huis te nemen. Binnen de muren van het kleine appartement en Abla's bakkerij ontluikt een band tussen de drie zeer verschillende vrouwen.

Onze tarieven worden per 1 februari verhoogd. KBO leden betalen €7,80 p.p. Hopelijk kan de voorstelling doorgaan! Omdat de kaartverkoop bij de seniorenbios trager gaat dan normaal, zouden we u willen vragen uw KBO pas klaar te houden en de kaarten ruim van te voren af te
halen, zodat de film op tijd kan beginnen. Bedankt voor uw begrip.