Nieuwsbrief juni

Facebook

Beste KBO-leden
Wat kijken we er naar uit om weer langzaamaan te kunnen starten met onze KBO-activiteiten!
Inmiddels hebben we de 2e vaccinatie gehad, of gaat dat binnenkort nog gebeuren. Dan zijn de KBO-leden goed beschermd en kunnen we op verantwoorde wijze weer beginnen, na al die vervelende maanden weer terug naar ons fijne oude verenigingsleven!
Wat zou dat fijn zijn! Nog heel even geduld.
De actuele KBO-zaken zullen we op onze website vermelden. www.kbomalden.nl

 

KBO-lid 100 jaar!
Mevr. E.M. Westermann werd op 19 april 2021 100 jaar.
Namens de KBO mocht ik mevr. Westermann een boeket aanbieden.
Ik trof een kwieke dame aan die blij verrast was met het prachtige boeket. Ze stelde het gebaar zeer op prijs en gaf aan erg te zullen genieten van de mooie bloemen. Mevrouw vertelde dat het eigenlijk heel goed met haar ging, deze hoge leeftijd bereiken ging haast vanzelf, zei ze.
Mevr. Westermann is voor haar leeftijd nog erg vitaal, ze woont nog zelfstandig, kookt elke dag nog voor zichzelf. Helaas kan ze in deze coronatijd niet meer bridgen, wat ze wel mist.
Buitenshuis gebruikt ze een rollator, binnenshuis gaat het zonder nog prima. Bij goed weer maakt ze met haar rollator nog graag een ommetje langs de bosrand. Wel heeft ze wat gehoorproblemen, wat lastig is.
Ze geeft aan dat ze fijne buren heeft waarop ze, indien nodig, kan terugvallen. Ook met haar hulp “die goud waard is” is ze erg blij.

Namens de KBO willen we haar het allerbeste wensen voor de toekomst.
Mevr. W. Schothuis-Kolthof.

 

Lintje
Op 26 april ontving KBO-lid Riet van Melis-Van der Weijden uit handen van de burgemeester een koninklijke onderscheiding.
Ze was vorig jaar al uitgeroepen tot Vrijwilliger van het jaar en nu is ze dus ook nog benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor al haar vrijwillige werk in de afgelopen jaren.
Riet was sinds 1994 vrijwilligster bij zwemclub De Roerduikers, waar ze mensen met een beperking begeleidde tijdens zwemlessen.
Bij onze KBO was ze ook jarenlang actief als vrijwilligster bij o.a. de Bingo en de Avondvierdaagse.
Bij de Zonnebloem en in zorgcentrum Malderburch was ze ook vele jaren zeer actief.
Riet, van harte gefeliciteerd met deze welverdiende onderscheiding!

 

4 mei-herdenking
Op dinsdag 4 mei hebben Miep Broens (voorzitter KBO-Overasselt/Nederasselt) en Wilma Geertsen (voorzitter KBO-Malden) een bloemstuk gelegd bij het oorlogsmonument in Overasselt.
In verband met de coronamaatregelen ging dit anders dan andere jaren. Iedere organisatie kwam apart naar het oorlogsmonument en hield een moment van stilte ter nagedachtenis aan hen die zijn gevallen voor onze vrijheid.

 

Puzzelwinnaars
De puzzel in de nieuwsbrief van mei heeft 2 winnaars opgeleverd. Het goede antwoord was: KBO in priktijd. Mw. Prandi-Stoks en dhr. S. Jonkmans ontvangen € 10,- .
Voor de komende maand hebben we een nieuwe woordzoeker voor u.
Veel puzzelplezier toegewenst!
Stuur uw oplossing in vóór 14 juni en u maakt grote kans op de prijs van € 10,-

 

Ontsporen
In coronatijd hebben we tijd genoeg over om onze gedachten alle kanten op te sturen.
Zo zelfs, dat ze soms ernstig ontsporen. Ja, zover is het met mij ook al gekomen.
Want afgelopen week moest ik plotseling denken aan Corry Brokken.
En echt waar, ik denk doorgaans zelden aan Corry Brokken.
Maar ik moest aan haar denken vanwege het Songfestival en het liedje dat zij in 1957 zong:
Net als toen.
Hiermee won zij dat jaar het Nationaal Songfestival en daarna het Eurovisiesongfestival.
In dit lied zingt zij over haarzelf en de relatie met haar man, over wat verloren ging, maar ook over de mooie tijd, toen zij als pas getrouwd echtpaar steeds tijd en aandacht voor elkaar hadden.
Zij bezingt de tijd van weleer, toen hij nog blij met haar was, haar mooi en aantrekkelijk vond en af en toe rozen voor haar meebracht.
En nu zit hij daar maar, suffig met zijn krant en alle romantiek is verdwenen.
En zij vraagt hem in dit lied nog eens lief en charmant te zijn, nog eens terug te denken aan de tijd toen hij beweerde dat zij het gelukkigste paar waren.
Als dat allemaal gebeurt dan.......................... en daar, in de slotzin van het lied, zat de verbinding met de coronapandemie, waardoor ik aan Corry Brokken dacht:
Dan wordt de wereld weer net als vroeger: een sprookjesland.
Theo 

 

Net als vorige maand besteden wij in onze KBO-nieuwsbrief weer aandacht aan een instelling die mantelzorg verleent in onze gemeente. Met dit tweede artikel stellen wij ‘Saar aan huis’ aan u voor.

Saar aan Huis voor gezelschap en ondersteuning

Wilt u of uw naasten graag in de eigen vertrouwde omgeving blijven wonen maar is daar ondersteuning voor nodig? Dan biedt Saar aan Huis uitkomst. Deze snelgroeiende landelijke organisatie biedt aanvullende mantelzorg zodat iemand prettig en verantwoord thuis kan blijven wonen en zelf de regie over het leven behoudt.

Ouderen kunnen vaak thuis blijven wonen dankzij de hulp van naasten. Voor mantelzorgers uit de familie- of vriendenkring kan dat te zwaar worden. Bijvoorbeeld in combinatie met een drukke baan of een gezin. Saar aan Huis kan dan voor verlichting zorgen met aanvullende mantelzorg.
Voor mantelzorgers voelt het vaak als een zwaktebod om hulp in te schakelen. Maar als je intensief voor een naaste zorgt dan moet je opletten dat je er niet zelf aan onderdoor gaat. Door de taken af en toe over te dragen kunnen mantelzorgers het langer en beter aan.
Je kunt immers alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt.

Vestigingsmanager in deze regio is Anita Rossen, zij is woonachtig in Overasselt. Ze werft de aanvullende mantelzorgers, de ‘Saars’ en ‘Brammen’ en zoekt een match tussen hen en de cliënt.
De ‘Saars’ en ‘Brammen’ zijn betrouwbaar, hebben ruime levenservaring én (mantel)zorgervaring.
Ze bieden gezelschap, maken een wandeling of een uitstapje. Daarnaast ondersteunen ze bij het doen van de boodschappen en bij het koken. Ook doen ze licht huishoudelijk werk en begeleiden ze mensen naar afspraken. Op vaste momenten komt een vaste ‘Saar’ of ‘Bram’ over de vloer.
De inzet van Saar aan Huis is mogelijk vanaf 2 uur in de week tot 24 uur per dag.
Saar aan Huis bezoekt niet alleen thuiswonende ouderen maar ook mensen die in een zorginstelling wonen. Tevens bieden zij ondersteuning aan chronisch zieke mensen, tijdens een revalidatietraject of in gezinssituaties waar bijvoorbeeld sprake is van ziekte.
Vanaf 1 januari 2021 zijn er meer mogelijkheden om Saar aan Huis vergoed te krijgen uit een aanvullend pakket van een zorgverzekering ( VGZ, CZ, Menzis en Zilveren Kruis). Daarnaast kan deze dienstverlening particulier bekostigd worden (vanaf € 23,- per uur) of grotendeels uit een persoonsgebonden budget (PGB).

Wilt u meer informatie? Kijk dan eens op de website www.saaraanhuis.nl of neem contact op met Anita Rossen via telefoonnummer (024) 200 13 77 of email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zij denkt graag met u mee tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Achter de voordeur… schuilen soms geldzorgen

Met geldzorgen voelt niemand zich op z’n gemak. Het geeft stress als je de eindjes aan elkaar moet knopen. Iets wat een tijdelijk probleem leek, neemt langzaam bezit van je leven. Je wilt het zelf oplossen maar hoe precies? Wie -of wat- helpt je? Waar begin je? Er zijn manieren om weer controle te krijgen. Met de campagne ‘Achter de voordeur’ vragen gemeente en woningcorporatie niet alleen aandacht voor geldzorgen, maar laten ze ook weten dat er hulp is.
Het kan iedereen overkomen. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Ingrid: “Ik had alles voor elkaar. Een man, twee dochters, leuk koophuis, parttime baan. Maar dingen kunnen veranderen. Het ging al een tijd niet lekker en we besloten te scheiden. Dan beland je dus in een rollercoaster. Ik moest opeens met de helft zien rond te komen. Er speelde zoveel tegelijk. Ik raakte het overzicht helemaal kwijt.” Ingrid kon haar huur niet meer betalen en lag hier nachten van wakker. “Uiteindelijk heb ik contact opgenomen met mijn woningcoöperatie want er moest een oplossing komen. Gelukkig hadden ze begrip voor mijn situatie en dachten ze mee over een oplossing. Dat geeft nu rust.”
Trek op tijd aan de bel
Ingrids situatie is niet uniek. Als je leven plots op zijn kop wordt gezet door onvoorziene omstandigheden is het niet gemakkelijk om de financiële gevolgen meteen te overzien. Dreigen onbetaalde rekeningen (huur, energiekosten, zorgpremies) uit de hand te lopen, vraag dan om hulp. Dat is niet iets om je voor te schamen, dat kan iedereen overkomen! Door op tijd aan de bel te trekken, kun je voorkomen dat de problemen groter en groter worden. Niet alleen de gemeente, maar ook de woningcorporatie en tal van organisaties staan klaar om je te helpen om je geldzorgen uit de wereld te helpen.
De naam Ingrid is niet echt (uit respect voor haar privacy), haar verhaal wél! Herken je jezelf in het verhaal van Ingrid of heb je andere geldzorgen? Er is hulp. Bel of whatsapp met de gemeente (06) 50 44 23 27 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.        www.achterdevoordeur.net

 

Telefonisch spreekuur voor vragen over het OV dagelijks bereikbaar
Bent u 55+ en heeft u vragen over reizen met het OV? Maak dan gebruik van het telefonisch spreekuur en bel 038 – 303 70 10.
OV-ambassadeurs geven er antwoord op uw vragen over het gebruik van het OV.

“Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend”, zeggen de OV-ambassadeurs. De provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel vinden het belangrijk dat iedereen met het openbaar vervoer veilig en gemakkelijk kan reizen. Daarom geven OV-ambassadeurs, vrijwilligers en zelf ook op leeftijd, uitleg over reizen met trein en bus.

De maandelijkse inloopspreekuren voor senioren zijn helaas tot nader order geannuleerd. De coronamaatregelen laten het niet toe. Mensen met vragen over het gebruik van het OV kunnen nu wel terecht tijdens het telefonisch spreekuur.

Wilt u weten hoe u een OV-chipkaart aanvraagt of hoe de 40% korting voor samen reizen werkt? Wilt u meer weten over de coronamaatregelen in het OV of juist informatie over verlenging van abonnement, keuzedagen en/of bent u (onverwacht) noodgedwongen afhankelijk van OV maar u weet nog niet hoe het werkt? Bel dan met een OV-ambassadeur tijdens het telefonisch spreekuur.
De OV-ambassadeur neemt met u het antwoord door.

Wanneer: maandag tot en met vrijdag Hoe laat: 10.00 tot 12.00 uur
Wanneer: dinsdag en donderdag Hoe laat: 13.30 tot 15.00 uur
Wanneer: maandag en woensdag Hoe laat: 18.30 tot 20.00 uur

Telefoonnummer: 038 - 303 70 10
Meer informatie: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur
De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg!

 

Seniorenbios

Waarschijnlijk zal deze filmmiddag nog niet door mogen gaan, maar tegen beter weten in sturen we u toch het programma van de Seniorenbios. Hopelijk mogen we nu snel weer naar de bioscoop.

Cine Twins verwelkomt u graag voor de eerstvolgende voorstelling op dinsdag 8 juni
ADAM - DI 8 juni 15:45
Drama - 98 min                                                                                                                                                                                                                                                                                            Dankzij het aandringen van haar achtjarige dochter stemt Abla er mee in om de jonge Samia, zwanger en zonder man, tijdelijk in huis te nemen. Binnen de muren van het kleine appartement en Abla's bakkerij ontluikt een band tussen de drie zeer verschillende vrouwen.

De film begint om 15.45 uur en op vertoon van uw KBO-lidmaatschapskaart geldt een gereduceerd tarief.
Het is noodzakelijk tevoren te reserveren (gratis); telefonisch via het nummer 024 - 622 13 46 of via internet www.cinetwins.nl). Het adres van Cine Twins is Kerkplein 2b, 6581 AC Malden. In de buurt is volop parkeergelegenheid en de bus (lijn 83) stopt vlakbij.


De volgende voorstelling is dinsdag 13 juli met de film: “ De slag om de Schelde’’
DE SLAG OM DE SCHELDE - DI 13 juli 15:45
Drama - 124 min                                                                                                                                                                                                                                                                                          De Slag om de Schelde; één van de grootste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Britse, Canadese en Poolse troepen hebben de opdracht de Westerschelde, de toegangsweg naar Antwerpen, te veroveren op de Duitsers. De Antwerpse havens zijn voor de geallieerden van cruciaal belang voor de toevoer van
troepen en materiaal. Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Walcheren vormen in het najaar van 1944 het toneel van een ongekende strijd.

Onze tarieven zijn sinds 1 februari verhoogd. KBO leden betalen €7,80p.p.
Hopelijk kan de voorstelling doorgaan!
Omdat de kaartverkoop bij de seniorenbios trager gaat dan normaal, zouden we u willen vragen uw KBO pas klaar te houden en de kaarten ruim van te voren af te halen, zodat de film op tijd kan beginnen.

Bedankt voor uw begrip.