Nieuwsbrief april

Facebook

Ledenvergadering

Seniorenbios

KBO-Seniorendiner

Bingo

Alzheimercafé

Buurt-Koffie

Liedjes van Toen

Belastinginvulhulp

Rabobank Clubkas actie

Rijbewijskeuring 75+

KBO-Lentereisje

Themamiddag Matthäus-Passion

Themamiddag Bibliotheek

Concert Jostiband

 

 

 

Algemene Ledenvergadering

IMG 4437Zaterdag 23 maart jl. vond de Algemene Ledenvergadering KBO-Malden plaats. De druk bezochte vergadering begon met een kopje koffie/thee en een petit-four.
Na behandeling van de diverse agendapunten gingen de leden van KBO-Malden akkoord met de benoeming van dhr. Martien Terwindt tot penningmeester en dhr. Piet de Wildt tot 2e penningmeester.
IMG 4438Via een opgenomen filmpje stelde mevr. Wilma Geertsen-Jacobs zich aan de leden voor als eventuele nieuwe voorzitter. De leden stemden ermee in dat zij per 1 september 2019 de eerste vrouwelijke voorzitter van KBO-Malden wordt.
Deze aanstellingen betekenen dat we weer een voltallig KBO-bestuur hebben en er gezamenlijk de schouders onder kunnen zetten om aan de toekomst van KBO-Malden te werken.
Tijdens deze vergadering hebben we afscheid genomen van dhr. Jos den Doop als bestuurslid. Hij is 16 jaar bestuurslid geweest en gaat het nu wat rustiger aan doen. Dat betekent niet dat hij helemaal uit beeld zal zijn, want hij blijft de reisjes mee organiseren en als belasting-invulhulp en ouderenadviseur werkzaam.
We zijn Jos zeer veel dank verschuldigd voor al zijn werkzaamheden voor de KBO in de afgelopen 16 jaar.

 

 

 

 

 

Seniorenbios

biosapr19THE POST - DI 9 APRIL 15:45
Biografie, Drama - 116 min
Begin jaren 70 komt The Washington Post in het bezit van geheime documenten van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Deze documenten, beter bekend als de 'Pentagon-Papers', geven een beeld over de achtergrond op de gebeurtenissen tijdens de oorlog in Vietnam. Journalist Ben Bradlee en uitgever Kay Graham proberen vervolgens de documenten te analyseren.

 

 

De film begint om 15.45 uur en op vertoon van uw KBO-lidmaatschapskaart geldt een gereduceerd tarief (€7,- i.p.v. €10,60). Het is noodzakelijk tevoren te reserveren (gratis); telefonisch via het nummer 024 - 622 13 46 of via internet www.cinetwins.nl). Het adres van Cine Twins is Kerkplein 2b, 6581 AC Malden. In de buurt is volop parkeergelegenheid en de bus (lijn 83) stopt vlakbij.

We hebben gemerkt dat de kaartverkoop bij de seniorenbios trager gaat dan normaal. Dit omdat er vaak per persoon wordt afgerekend. Hierom zouden we u willen vragen de kaarten wat eerder af te halen, zodat de film op tijd kan beginnen. Bedankt voor uw begrip.

 

De volgende voorstelling is dinsdag 14 mei met de film: “De Wilde Stad”.

biosmei19DE WILDE STAD - DI 14 MEI 15:45
Documentaire, Natuurfilm - 85 min
Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen net zo geschikt en aantrekkelijk als een oerbos of nieuwe wildernis.

 

 

 

 

 

 

 

 

KBO-Seniorendiner


Samen gezellig tafelen op de 2e en 4e woensdag van de maand. 

Op 10 en 24 april kunt u weer lekker dineren in de bistro van Malderburch.
Voor de prijs € 9,00 krijgt u een heerlijk 3-gangenmenu geserveerd en een gratis kopje koffie of thee na. U komt toch ook?

Opgeven alleen op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur in de week ervoor bij de receptie van Malderburch.  Zie de folder.

NB: aanmelden via strookje of telefonische aanmelding is verplicht!
Wilt u zo vriendelijk zijn om u hieraan te houden. Zonder aanmelding komen eten betekent dat u het de kok wel heel erg moeilijk gaat maken bij de inkoop van het eten. Bovendien is er dan onvoldoende voorhanden om nog kwaliteit te kunnen garanderen. Ook voor het bedienend personeel is het dan zeker niet prettig werken.
Dus eten op de 2e en 4e woensdag? Wel reserveren!

 

Wist u, dat u ook voor het Seniorendiner via “Vervoer op maat” opgehaald en thuisgebracht kunt worden?
Voor € 4,00 per enkele rit.
Via het telefoonnummer van Malderburch 024-3570570 kunt u informeren naar de mogelijkheden.

 

 

 Bingo met een paastintje


bingo

Zaterdagmiddag 13 april vindt weer de maandelijkse bingo plaats in zaal “de Wals” in Malderburch. Deze keer staat de bingo geheel in het teken van het komende Paasfeest.
Alle gasten die bij deze middag aanwezig zijn ontvangen - naast koffie en thee bij binnenkomst - in de pauze nog een extraatje van de KBO voor thuis.
Verder zijn er weer mooie prijzen te winnen. De winnaars van deze middag krijgen als extraatje ook nog een doosje verse eieren aangeboden.

Wij hopen weer op uw komst. En natuurlijk zijn introducées van harte welkom.

Aanvang 14.45 uur. De zaal is open om 14.15 uur.

    

 

 

 

 

Alzheimer Café Heumen - Mook en Middelaar

In het Alzheimercafé worden bijeenkomsten georganiseerd voor iedereen die met dementie te maken heeft, op elke eerste donderdag van de maand vanaf 19.00 uur (programma start om 19.30 uur). 

alzheimer

Donderdag 4 april is het onderwerp Zingeving en Levensvragen. Als dementie jezelf of een naaste overkomt kunnen er vragen ontstaan. Waarom overkomt ons dit? Kan ik zinvol leven als ik dementie heb? Of vragen over rouw, verlies en afscheid nemen. Over deze onderwerpen gaat het gesprek met geestelijk verzorger Kees Scheffers

De avonden zijn in het Van der Valk Hotel De Molenhoek, Rijksweg 1, 6584 AA Molenhoek.

Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

 

 

 

Buurt-Koffie

koffie

Elke dinsdag van 14.00 - 16.00 uur kunt u vrij inlopen in de Ommezwaai in Malderburch voor een gezellig praatje met senioren. De eerste 10 minuten is er een gesprek over een speciaal onderwerp. Verder kunt u gezellig met elkaar persoonlijke gesprekken voeren.
Koffie of thee is € 1,50.
Gastheer en vrijwilliger is Ton Hoogstraaten.

 

 

 


 


 

Liedjes van Toen

liedjes 2018In 2019 starten wij weer met drie meezing-middagen voor KBO-leden, te weten op de woensdagen 3 april, 19 juni en 18 september.

Locatie: de Muse aan het Kerkplein in Malden.

Inloop vanaf 14.00 uur met een gratis kopje koffie of thee, om 14.30 uur beginnen we onder de muzikale begeleiding van Henk Kuik op accordeon en Hendrik-Jan van der Werff op gitaar. Tussendoor is er een pauze en tegen de klok van 16.30 uur stoppen we. De liederenbundels zijn ter plaatse aanwezig.
Voor de middag van 3 april graag aanmelden vóór 1 april a.s.
op telefoonnummer 024 – 3 58 05 27 van mevr. Loes Thijssen of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Belastinginvulhulp

invul

De Belastingdienst heeft u inmiddels weer de blauwe envelop gestuurd met de uitnodiging om aangifte te doen over het jaar 2018.

Onze KBO-belastinginvulhulpen kunnen na 1 maart weer aan de slag om u te helpen. Voor het dekken van de onkosten rekenen zij € 12,00.
Ook als u geen aangiftebrief ontvangt, is het zinvol na te gaan of u in aanmerking komt voor belastingteruggave.

 

Voor belastinginvulhulp kunt u contact opnemen met een van onze KBO-belastinginvulhulpen:

Dhr. F. de Bok, tel: 024 3580397,     Dhr. J. den Doop, tel: 024 3880354,      Dhr. T. Janssen, tel: 06 55390040

 

 

  


 

Rabobank Clubkas actie

rabo19De Rabobank Rijk van Nijmegen start in mei weer de Rabobank Clubkas Campagne. Hiermee steunen zij financieel verenigingen, zoals onze KBO, via hun Rabobank-leden.
Vorig jaar hebben we voor iedere stem € 4,24 ontvangen!
Bent u lid van de Rabobank dan ontvangt u op dinsdag 14 mei per post een unieke stemcode.Tussen 14 mei en 29 mei kunt u op uw vereniging naar keuze stemmen. Elk lid krijgt 5 stemmen, waarvan er 2 per vereniging uitgebracht mogen worden. Breng 2 stemmen uit op
KBO-Malden en steun ons met het sponsorgeld van de Rabobank!
En vraag ook aan uw familie en kennissen die lid zijn van de Rabobank om dat voor de KBO te doen.

Bent u rekeninghouder bij de Rabobank, maar nog geen lid van de Rabobank dan kunt u, als u vóór 1 april lid wordt, nog een stemcode ontvangen.U kunt daarvoor informatie inwinnen bij uw Rabobank.

Lid worden kan ook door in te loggen bij uw Raborekening en te zoeken naar “lid worden”, of via deze link https://www.rabobank.nl/particulieren/leden/lid-worden,  dan het formulier invullen en verzenden.
Mocht u bij het lid worden en stemmen via de computer hulp nodig hebben, neem dan contact op met:
dhr. Terwindt, tel: 3582542 of dhr. De Wildt, tel: 3582305

De opbrengst zal besteed worden aan het verder ontwikkelen van nieuwe activiteiten voor KBO-Malden, met name op het gebied van méér en beter bewegen, zoals koersbal, jeu de boules, fietsen, kegelen en yoga.

 

 

 

Rijbewijskeuring 75+

In ons jaarboekje staan namen van artsen die voor een gereduceerd tarief de rijbewijskeuring doen voor leden van de KBO. De prijzen zijn onder voorbehoud en kunnen afwijken van wat er in het jaarboekje staat. Vraag bij de arts vooraf wat de kosten zijn, dan komt u niet voor verrassingen te staan.

Begin ruim op tijd met de aanvraag voor verlenging van uw rijbewijs. Denk daarbij niet aan een aantal weken om te starten met de verlenging, maar aan maanden! Bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen( CBR) heeft men nl. een enorme achterstand met het beoordelen van de medische indicaties.
Tel daarbij de wachttijd op van een eventueel noodzakelijk bezoek aan bv. een oogarts of internist, dan kan dat een zeer lang traject worden.

Is in de tussentijd uw rijbewijs verlopen, dan mag u niet rijden. U bent dan ook niet verzekerd.

 

 

 

 

 

KBO-Lentereisje

lentereis19

Op woensdag 22 mei maken we een zeer afwisselend lentedagtochtje naar het mooie Twente.
Het wordt een volledig verzorgde dag met koffie, thee en krentenwegge, een heerlijke lunch en een 3-gangendiner, met in de ochtend een bijzonder leuke demonstratie glasblazen en ’s middags een bezoek aan de mooiste synagoge van Nederland.


Onder leiding van een gids komt u zo veel meer te weten over de bijzondere geschiedenis van het gebouw. Waarom zie je zo vaak het getal twaalf? En wat zit er achter die gordijnen? Wat doen slangen en leeuwen in de synagoge? En waarom heeft de ene kandelaar zeven armen en de andere negen?
In de synagoge wordt gevraagd om decent gekleed te gaan (schouders, knieën en buik bedekt).
En mannen zijn verplicht een hoofdbedekking te dragen. Gaat u mee? Zie de bijlage.

 

 

 

 

Themamiddag Matthäus-Passion

themaapr19

Op donderdag 18 april vertonen we voor u weer de prachtige film
‘De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw’. Kom genieten van dit indrukwekkende muziekstuk van Johann Sebastiaan Bach in 'de Ommezwaai' in Malderburch.
Zie de bijlage.

 

 

 

 

 

Themamiddag Bibliotheek

Onderwerpen die aan bod zijn gekomen tijdens de Themamiddag over de Bibliotheek op 21 februari 2019 door Gemma Cornelissen, programmamaker bibliotheek Malden en Overasselt:

 • E-books kun je lenen bij de bibliotheek. Lukt het niet om ze binnen te halen, dan kun je altijd hulp bij de balie vragen.
 • De Universiteit van Malden, dit zijn avonden met laagdrempelige lezingen, is een succes, begonnen in Beuningen en nu ook in Malden. De lezingen vinden 5 x per jaar plaats, van september tot juni, in de avonduren. Een en ander zou afgestemd kunnen worden met de KBO die 5 x per jaar een themamiddag organiseert op de donderdagmiddag.
 • Het abonnement voor de bibliotheek bedraagt Euro 58,50 per jaar, kinderen tot 18 jaar gratis.
 • Het is mogelijk een bibliotheek-app te installeren, dan kun je thuis boeken reserveren en de uitleentermijn verlengen.
 • Omdat het Taal- en Cultuurcafé weg is in Malden, komt er in september in de bibliotheek een taalcafé voor statushouders om hen wegwijs te maken in de Nederlandse taal. Hiervoor zijn vrijwilligers nodig. Wilt u vrijwilliger worden, geef u dan op bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Op donderdagochtend gaat de bibliotheek open met een vrijwilliger. U kunt dan wel boeken lenen, maar er is geen klantadviseur aanwezig die u kan helpen met vragen.
 • Elders draait de “Vertel eens”, maar nog niet in Malden. Dit is een mogelijkheid om verhalen te vertellen in b.v. verzorgingshuizen over verschillende onderwerpen. Het lijkt op Buurtkoffie.
 • De KBO heeft een eigen leesclub, deze zou ook in de bibliotheek gehouden kunnen worden.
 • In de bibliotheek zijn brochures voor anderstaligen aanwezig in het Engels en Arabisch.
 • Men kan 1 x per jaar een “blind date” halen bij de bibliotheek: dit is een tas die dicht geniet is waar boeken in zitten over verschillende onderwerpen.
 • Er is een mogelijkheid om boeken, kranten en tijdschriften in de bibliotheek zelf te lezen.
 • Er vinden kindercolleges plaats over onderwerpen als hersenen, huisarts, biologie enz. Dan komt er iemand gedurende een uur iets vertellen. Kinderen krijgen een spreekbeurtpakket mee. Is ook in Malden.
 • Er worden “klik + tik” lessen gegeven. Dit zijn digitale cursussen vanaf het eerste begin, leren omgaan met de computer enz. Nu het internetcafé van de KBO in Malderburch er niet meer is, kan men dus met vragen bij de bibliotheek terecht.
 • Er is een E-overheid op de site mijnoverheid.nl waar je gemakkelijk sites van de Gemeente kunt vinden.
 • Eén keer per jaar is er een belastingspreekuur. Daar krijg je tips om een belastingformulier in te vullen.
  Ook is het mogelijk op de bibliotheek zelf belastingformulieren in te vullen.
 • Laaggeletterden kunnen op de bibliotheek een rondleiding krijgen en meedoen aan activiteiten.
 • Voor mensen met dyslexie zijn er ook boeken aanwezig.
 • Er is “boekstart”; alle kinderen die geboren worden krijgen een koffertje met boekjes, informatie en een bon van de Kinderboekenwinkel in Nijmegen.
 • E-music via smartphone.
 • Recent zijn er nieuwe cadeaubonnen ontworpen van de bibliotheek. Men kan bv. iemand een abonnement cadeau doen.
 • Er bestaat een Bibliotheek aan Huis voor mensen die slecht ter been zijn. Op verzoek van de betreffende persoon haalt een vrijwilliger boeken over dat onderwerp op in de bibliotheek en brengt deze thuis bij de mensen.
 • Tijdens de Nationale Voorleesdagen en Kinderboekenweek zijn er voorstellingen.

 

 

 

 

Concert Jostiband  t.b.v. Bijna  Thuis Huis in Druten

Op 14 april 2019 organiseert de Lions Club Maas & Waal een concert van de Jostiband in de Vereeniging in Nijmegen. Aanvang 14.15 uur. Jochem van Gelder is deze middag gastheer en het Maas en Waals Mannenkoor zal enkele liederen ten gehore brengen. De opbrengst van dit concert gaat geheel naar het Hospice Bijna Thuis Huis in Druten voor het opzetten van Respijtzorg. Hiervoor wordt een aparte ruimte ingericht.
De zogenoemde Respijtkamer is een speciale ruimte in het Bijna Thuis Huis Maas en Waal, bedoeld voor chronisch ongeneeslijk zieken. Door tijdelijke zorg te verlenen aan de zorgdrager wordt de mantelzorger gedurende een bepaalde periode ontlast. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag en jarenlang voor hun naaste. Om dat vol te kunnen houden is het belangrijk om af en toe even vrijaf te nemen. Maar dat is alleen mogelijk als zij die zorg op een verantwoorde manier kunnen overdragen.