nieuwsbrief oktober

Facebook

Seniorenbios in oktober en november 

KBO Seniorendiner in oktober

Bingo in oktober

Terugblik op voorlichtingsavond "Wij blijven hier wonen"

Alzheimer Café Heumen - Mook en Middelaar

Buurt-Koffie in Maldensteijn Malden

Vooraankondiging KBO-themamiddag op 1 november

Themadag Grenzeloos Leven

Spring! Empowermentgroep voor vrouwen

Breng-Flex

Hoe herkent u phishing-mail?

Activiteiten Mantelzorg Heumen

 

 

 

 

 

 

Seniorenbios in oktober en november 2018 


MURDER ON THE ORIENT EXPRESS
- DI 9 OKTOBER 15:45
murder

Drama, Misdaad - 114 min
Wat begint als een extravagante treinreis door Europa mondt uit in één van de meest stijlvolle, spannende en aangrijpende mysteries ooit verteld. Dit is het verhaal van dertien reizigers op een trein, waar iedereen een verdachte is. In een race tegen de klok moet één man de puzzel zien op te lossen vooraleer de moordenaar opnieuw toeslaat.

De film begint om 15.45 uur en op vertoon van uw KBO-lidmaatschapskaart geldt een gereduceerd tarief (€7,- i.p.v. €10,60). Het is noodzakelijk tevoren te reserveren (gratis); telefonisch via het nummer 024 - 622 13 46 of via internet www.cinetwins.nl). Het adres van Cine Twins is Kerkplein 2b, 6581 AC Malden. In de buurt is volop parkeergelegenheid en de bus (lijn 83) stopt vlakbij.

 

De volgende voorstelling is dinsdag 13 november met de film: “La Novia De Desierto”.


LA NOVIA DE DESIERTO
noviadesierto- DI 13 NOVEMBER 15:45

Drama - 78 min
De 54-jarige Teresa heeft decennialang als inwonend huishoudster gewerkt in Buenos Aires. Van de ene op de andere dag valt haar veilige basis weg als de familie voor wie ze werkt het huis verkoopt. Ze accepteert noodgedwongen een nieuwe betrekking in het verre San Juan. Onderweg komt ze in contact met marktkoopman Gringo. Wanneer Teresa haar tas verliest, gaat Gringo haar helpen deze terug te vinden. Samen trekken ze door de woestijn op zoek naar haar spullen. Voor het eerst ervaart Teresa een leven dat ze nooit eerder gekend heeft.

 

P.s. We hebben gemerkt dat de kaartverkoop bij de seniorenbios trager gaat dan normaal. Dit omdat er vaak per persoon wordt afgerekend. Hierom zouden we u willen vragen de kaarten wat eerder af te halen, zodat de film op tijd kan beginnen. Bedankt voor uw begrip.

 

 

 

KBO Seniorendiner in oktober


Samen gezellig tafelen op de 2e en 4e woensdag van de maand. 

In de maand oktober kunt u op 10 en 24 oktober weer lekker dineren in de bistro van Malderburch.
Voor de prijs € 8,50 krijgt u een heerlijk 3-gangenmenu geserveerd en een gratis kopje koffie of thee na. U komt toch ook?

Opgeven alleen op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur in de week ervoor bij de receptie van Malderburch.  Zie de folder.

Wist u, dat u ook voor het Seniorendiner via “Vervoer op maat” opgehaald en thuisgebracht kunt worden?
Voor € 4,00 per enkele rit.
Via het telefoonnummer van Malderburch 024-3570570 kunt u informeren naar de mogelijkheden.

 

 

 Bingo in oktober 2018


bingoOp zaterdag 20 oktober staat onze KBO-Bingogroep weer voor u klaar in zaal De Wals in Malderburch. U kunt dan genieten van een gezellige bingomiddag en uw geluk beproeven om mooie prijzen te winnen

Aanvang: 14.45 uur. U bent van harte welkom!
Ook introducé(e)s mogen komen meespelen.

 

 

 

 

 

Terugblik op voorlichtingsavond "Wij blijven hier wonen"

huistestOp donderdag 6 september jl. organiseerde de gemeente samen met de 3 KBO’s en Oosterpoort een voorlichtingsavond over ‘Wij blijven hier wonen’ in de Burgerzaal van het Gemeentehuis.
Het was een zeer drukbezochte avond, waarop men zich kon laten informeren over wonen, huren, de Blijverslening, woningaanpassingen, WMO-aanpassingen etc.,
dit om langer en veilig zelfstandig te kunnen blijven wonen in onze gemeente.
Een appartement of een seniorenwoning is in onze gemeente niet zomaar beschikbaar en nieuwbouwprojecten realiseren gaat nog verschrikkelijk lang duren. Daarom is het verstandig om uw eigen woning geschikt te maken voor uw toekomst. Als u dat op tijd doet, zolang u fit bent, kunt u veel zelf doen en veel kosten besparen.

Doe de Gelderse huistest op http://www.geldersehuistest.nl/ en bekijk wat u zelf kunt doen voor uw toekomst in uw woning.

U kunt ook gebruik maken van het gratis advies van de vrijwillige woonadviseurs van het gemeentelijk project.
Aan de hand van de huistest geeft de adviseur tips en advies.
Bel voor een afspraak met: Stan Sutmuller, 024 3580865.

 

 

 

Alzheimer Café Heumen - Mook en Middelaar

In het Alzheimercafé worden bijeenkomsten georganiseerd voor iedereen die met dementie te maken heeft, op elke eerste donderdag van de maand vanaf 19.00 uur (programma start om 19.30 uur). 

alzheimer

Op 4 oktober is het thema: De diagnose stellen en de verschillende vormen van dementie. Met een specialist ouderengeneeskunde wordt besproken hoe de diagnose dementie gesteld wordt. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van de ziekte en welke vormen van dementie zijn er?
Natuurlijk kunt u ook vragen stellen.

De avonden zijn in het Van der Valk Hotel De Molenhoek, Rijksweg 1, 6584 AA Molenhoek.

Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

 

 

Buurt-Koffie in Maldensteijn Malden


Elke dinsdag van 14.00 - 16.00 uur kunt u vrij inlopen in Multifunctioneel Centrum Maldensteijn voor een gezellig praatje met senioren. De eerste 10 minuten is er een gesprek over een speciaal onderwerp. Verder kunt u gezellig met elkaar persoonlijke gesprekken voeren. Het eerste kopje koffie of thee is gratis. Gastheer en vrijwilliger is Ton Hoogstraaten.

  

Spring! Empowermentgroep voor vrouwen

springDe herfst komt er weer aan, voor veel mensen een lastige periode om positief te blijven en energie te houden. Soms kunt u daar best een steuntje in de rug bij gebruiken! Daarom organiseren Indigo en Sterker sociaal werk dit najaar de Spring! groep, een empowermentgroep voor vrouwen.

De cursus is voor vrouwen die weer in hun eigen kracht willen komen, een positief steuntje in de rug kunnen gebruiken, zelfvertrouwen op willen bouwen en beter voor zichzelf op willen komen.

In de cursus ‘Spring!’ gaat u samen met andere vrouwen aan de slag. De cursus is geen therapie, maar een steun in de rug om verder te komen. Wij dagen u uit: Spring erin en Spring mee!

De groep start op donderdag 11 oktober 2018 in de ochtend in Maldensteijn in Malden.
Er zijn 8 bijeenkomsten op donderdagochtend van 9.30 – 11.30 uur, begeleid door medewerkers van Indigo en Sterker. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden.

Graag van te voren aanmelden bij Indigo: 026-3124483 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Themadag Grenzeloos Leven

grenzelooslevenGrenzeloos Leven is de naam van deze themadag over de eindigheid van ons leven. De dag wordt gehouden op 1 november van 10.00-16.00 uur in het Dominicanenklooster in Huissen. De KBO en PCOB in Gelderland werken mee aan dit evenement vol gesprekken, presentaties en workshops. Kosten € 10 voor leden van KBO-PCOB, niet-leden betalen € 25.

We worden ouder dan ooit en de medische wetenschap kan ons langer dan ooit in leven houden. Nooit eerder in de geschiedenis moe(s)ten zoveel mensen zelf nadenken over manieren van oud worden, de grens van het leven en hoe ze daarmee om willen gaan.

Het leven en levenseinde roepen niet alleen medische of juridische vragen op, maar roepen vooral levensvragen op: vragen die we onszelf stellen en waar we samen met anderen onze weg in willen zoeken. Op deze dag doen we dat met mensen die ons daarbij inspireren, informeren en stil laten worden, maar ons ook in gesprek brengen, laten schrijven of zingen. Zoals Ivan Wolffers, die ondanks zijn ziekte, volop leeft en Claartje Kruijff, bekend als Theologe des Vaderlands. Zij zullen, naast anderen, het thema levensvragen verder met u verkennen en verdiepen.

Programma:

  9.40 uur Deuren open
10.15 uur Start ochtendprogramma onder leiding van Arjan Broers
12:30 uur Lunch
13.30 uur Start middagprogramma
15.00 uur Lezing Claartje Kruijff
15.30 uur Afsluiting door Arjan Broers en ontmoeting met drankje

Wanneer? 1 november 2018 van 10.00-16.30 uur

Waar? Dominicanenklooster Huissen

Kosten € 25,- per persoon, inclusief lunch, koffie, thee
€ 10,- voor leden KBO-PCOB

Inschrijving verloopt via Domicanenklooster Huissen: www.kloosterhuissen.nl/inspiratiedag

Voor vragen kunt u contact opnemen met het klooster
via telefoonnummer 026 326 44 22.

 

 

 

 

 

Vooraankondiging KBO-themamiddag op 1 november

thema 1 11 18Op donderdag 1 november 2018 om 14.30 uur zal de heer Toon Verbeek een lezing verzorgen over “Vrouwen in de kunst”, waarbij de vrouw als Muze centraal staat.
Noteer dit alvast in uw agenda!

In de volgende nieuwsbrief treft u meer informatie aan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Breng-Flex

brengflexBreng-Flex vervoer van halte naar halte is nu ook in de gemeente Heumen beschikbaar.

Via de OVflex app op uw mobiel, of per telefoon reserveert u een zitplaats in een voertuig. U bepaalt zelf wanneer u wordt opgehaald bij de halte en waar u naar toe reist. U bestelt Breng-Flex dus als het u uitkomt.
En u betaalt altijd € 3,50 per rit met bankpas of OV-kaart.

Breng-Flex is beschikbaar tijdens deze uren:

Arnhem/Velp/Rheden en Nijmegen/Wijchen:

Maandag – vrijdag 06.30 – 24.00 uur,
Zaterdag 08.00 – 24.00 uur,
Zondag 09.00 – 24.00 uur

Molenhoek/Mook/Middelaar/Malden:

Maandag – vrijdag: 07.00 – 19.00 uur,
Zaterdag 10.00 – 16.00 uur,
Zondag gesloten

Tel: 088 – 6000 965 (lokaal tarief)

 

 

 

Activiteiten Mantelzorg Heumen


Mantelzorg Heumen organiseert in de 2e helft van dit jaar weer veel activiteiten voor mantelzorgers.


mantelzorg heumenMantelcafé Een contactmiddag voor mantelzorgers op 30 augustus,
4 oktober en 13 december

Vervolgcursus op de Mindfulness training: ‘(zelf) Compassietraining’
Heeft u de mindfulness training gevolgd en hebt u het gevoel dat u op zoek bent naar een verdiepende slag binnen de mindfulness? Dan is de compassietraining misschien iets voor u. 3 oktober, 10 oktober, 24 oktober,
31 oktober, 7 november, 14 november, 21 november en 28 november

Klankbordgroep op 17 september en 7 december

Dag van de Mantelzorg
Jaarlijks wordt landelijk op 10 november de Dag van de Mantelzorg gevierd. Op of rond die dag organiseert Mantelzorg Heumen, Mook en Middelaar een lokale, ontspannende activiteit voor mantelzorgers die in de gemeente Heumen en de gemeente Mook en Middelaar woonachtig zijn. U wordt persoonlijk en via de lokale media op de hoogte gebracht van deze activiteit en de aanmeldprocedure.

Kijk voor nadere informatie op:  http://www.mantelzorginheumen.nl/ 

Voor aanmeldingen en vragen neemt u contact op met Anita de Roos of Kim Falk van Mantelzorg Heumen en Mantelzorg Mook en Middelaar op telefoonnummer 024 – 3570570 of per mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op de website van KBO-Malden www.kbomalden.nl kunt u ook informatie vinden.

 

 

 

 

 

Hoe herkent u phishing-mail?


De e-mails die cybercriminelen sturen om naar uw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendgegevens.
Waarom is phishing zo succesvol?
Het aantal phishing-pogingen groeit gestaag. Waarom? Omdat het zo succesvol is. Ga maar na: van de afzenders van de tientallen mailtjes die u op een dag krijgt, hoeft er maar één criminele bedoelingen te hebben. Bovendien zijn valse e-mails (phishing-mails) nauwelijks nog van echt te onderscheiden. De internetdieven gebruiken bekende instanties als banken en de Belastingdienst om bij u in te breken.
Tip 1: Neem technische maatregelen
De belangrijkste anti-inbraakmaatregel is: zorg dat er geen criminelen binnen kunnen komen. U heeft toch ook sloten op de deuren van uw huis? Zorg dat uw computer goed beveiligd is tegen inbraak met een goede virusscanner en firewall.
Tip 2: Zorg voor bewustwording
Een phishing-poging kan alleen slagen, als u op een foute link klikt met de linker muisknop. En vul al helemaal niet uw gegevens in!
Tip 3: Controleer de afzender
U ziet niet altijd direct voor welke organisatie een afzender werkt. Hij of zij kan een zogenaamde ‘friendly name’ hebben ingesteld, zodat u niet: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ziet, maar bijvoorbeeld: Bert Bonafide | ABN AMRO. Als u met uw cursor op de afzender gaat staan (of met uw rechtermuisknop klikt), ziet u de volledige naam. Deze naam vertelt u ook direct of de domeinnaam van waaruit de afzender zijn mailt stuurt betrouwbaar is. Maar let op: criminelen gebruiken steeds vaker domeinnamen die veel lijken op de echte website: www.abmamro.nl bijvoorbeeld of lng (de letter L i.p.v. i wat bijna niet zichtbaar is)
Tip 4: Controleer links voor u erop klikt
Als u in een mail een verzoek krijgt om op een link te klikken, is het belangrijk om extra waakzaam te zijn. Wie vraagt dat en waarom? U doet er verstandig aan eerst bij de bron te controleren of het klopt. Als u een uitnodiging krijgt om een nieuwsbericht van nu.nl te lezen, kunt u dat beter direct bij de bron doen (dus op de website van nu.nl) dan via een link in de mail. Hetzelfde geldt voor filmpjes, aanbiedingen van winkels en contactverzoeken.
Als u twijfelt of een mailtje een phishing-mail is, dan kunt u op de website van de betreffende instantie kijken naar voorbeelden van valse mailtjes. Zij hebben vaak de waarschuwing van de nieuwste valse mailtjes op hun site staan. Bij ‘zoeken’ kunt u dan de zoekopdracht ‘valse email’ typen.
Mailtjes van uw eigen provider, bank of verzekeringen zijn altijd geadresseerd met uw eigen naam!
Dus 'geachte mevrouw (en dan uw eigen persoonlijke naam)' en niet met ‘geachte klant’ of iets dergelijks.
Typ maar eens in Google het woord phishingmail en klik dan op afbeeldingen. Dan kunt u zien hoe echt alles lijkt. Zoals bv. de mail over de Tan-codes van de ING bank. Nooit op dit soort mailtjes klikken!