Nieuwsbrief actueel

Facebook

Voor in uw agenda:
8 september Liedjes van Toen
14 september Seniorenbios
14 september Bezoek aan Vrijheidsmuseum
28 september Algemene Ledenvergadering KBO
29 september Bingo KBO

Jaarvergadering
Door de coronabeperkingen hebben we de jaarvergadering van april uit moeten stellen. Het boekjaar 2020 moet nog officieel afgesloten worden en we willen graag de toekomstplannen met u bespreken. Dat gaan we doen op dinsdag 28 september om 10.00 uur in de theaterzaal van Multifunctioneel Centrum Maldensteijn, Kerkplein 8 Malden.
Alle stukken en de agenda treft u als bijlage bij deze nieuwsbrief aan. U ben van harte welkom!

Wij zijn erg blij dat we onze activiteiten weer kunnen gaan oppakken en elkaar weer kunnen ontmoeten. In coronatijd was dat helaas niet mogelijk. Onze kosten van zaalhuur liepen echter gewoon door. Dit is niet bij iedereen bekend, maar ook wij moesten ons houden aan gemaakte afspraken. Des te fijner dat we nu weer gebruik kunnen maken van alle locaties, waarvoor wij zaalhuur betalen voor het laten plaatsvinden van onze activiteiten. Voor iedereen veel plezier!

U kunt zich nog aanmelden!
In 2022 bestaat KBO-Malden 70 jaar! Wij willen dit met u vieren op dinsdag 10 mei 2022.
Wij nodigen u uit voor een dagje-uit en zullen als KBO de meeste kosten op ons nemen, als traktatie voor u. Wij hopen dat er zoveel mogelijk KBO-leden met ons meegaan (maximaal 300!) naar de Floriade. Om enig idee te hebben wie er belangstelling heeft voor dit dagje-uit vragen wij u dit aan ons te laten weten door middel van het invullen en inleveren van onderstaand strookje vóór 25 september, of via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Omdat wij niet weten hoeveel leden mee willen, kunnen wij de eigen bijdrage nog niet precies aangeven. Dit zal maximaal Euro 35,-- worden.
Betaling van de eigen bijdrage volgt in januari, zodat we dan alles definitief kunnen reserveren.
Het programma ziet er als volgt uit: 

Om 9.00 uur verzamelen bij de bussen en om 9.30 uur vertrek.
Onderweg een stop voor koffie/thee en gebak
Bij aankomst bij de Floriade krijgt iedereen een lunchpakket.
Gelegenheid om de Floriade zelf te bekijken. Om 16.30 uur vertrek naar Malden.
Daar volgt rond 18.00 uur een diner in restaurant De WOK in Malden.
U mag 2,5 uur onbeperkt gebruik maken van het buffet, inclusief bier, wijn, fris, koffie en thee.
Wij hopen van harte dat velen van u met ons meegaan, zodat we van ons jubileum een onvergetelijke dag kunnen maken! Bestuur KBO-Malden 

Ondergetekende wil graag mee met het KBO-Jubileumreisje naar de Floriade op dinsdag 10 mei 2022
NAAM:…………………………………………………………………..
ADRES:………………………………………………………………….. tel…………………………………email:………………………………..
AANTAL PERSONEN:……………
Dit strookje inleveren bij:
•Wilma Geertsen, Stalmeesterslaan 28 •Mia v.d. Werff, De Schoren 49 •Marij Büchner, Rogge 7 

Seniorenbios
Voor de KBO-filmmiddagen heeft Bioscoop CineTwins alle noodzakelijke coronaregels ingevoerd, zodat u veilig kunt genieten van het filmaanbod.
Het kan voorkomen dat bij een film meerdere zalen gevuld worden met verschillende aanvangstijden.
Dit staat duidelijk op de site van CineTwins en wordt ook bij een telefonische reservering vermeld!

Op dinsdagmiddag 14 september draaien we voor u de mooie film Lara.
Lara’s zoon, een veelbelovend pianist, debuteert met zijn eigen gecomponeerde pianorecital, maar die dag pakt allerminst feestelijk uit in dit fijngevoelige drama van Jan-Ole Gerster.
Aanvang van de film 15.45 uur.  Haal uw kaartjes op tijd op en betaal het liefst met gepast geld! Houd uw KBO-pasje gereed voor de korting! Dat scheelt wachttijd voor iedereen

Yoga.
Na de zomervakantie gaat de yogales weer beginnen op woensdag 1 september om 10.15 uur.
Er is plaats voor nieuwe deelnemers.
De lessen vinden plaats in de theaterzaal van Multifunctioneel Centrum Maldensteijn en worden gegeven door docente mevrouw Ganny Boer.
Tijdstip: iedere woensdag van 10.15 -11.30 uur. Kosten deelname: 40 euro per half jaar (20 lessen) en 80 euro per jaar (40 lessen). Een rekening hiervoor wordt door de penningmeester van KBO Malden aan de deelnemers gestuurd.
Voor meer informatie mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

KBO Liedjes van Toen
De overheid heeft geld beschikbaar gesteld voor de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen, ontstaan in coronatijd.
In overleg met de gemeente mogen ook wij een deel van dit geld gaan besteden. Wij hebben gekozen voor een tijdelijke uitbreiding van onze meezingmiddag: "Liedjes van Toen".
Normaal gesproken organiseren we dit 3 à 4x per jaar. Nu tijdelijk (tot het eind van het jaar) 1x per maand, namelijk op woensdag 8 september, woensdag 13 oktober, woensdag 10 november en woensdag 8 december.
Deze middagen zijn niet alleen voor onze eigen leden. Alle ouderen zijn van harte welkom.
Wij starten om 14.30 uur en eindigen om 16.30 uur.
Locatie: foyer Multifunctioneel Centrum Maldensteijn, Kerkplein 8 in Malden. Toegang is gratis.
U bent van harte welkom! Tot ziens op 8 september!

Bingo KBO
Het was heel fijn om na zo’n lange tijd weer met elkaar Bingo te spelen bij de KBO! Op woensdagmiddag 29 september kunt u weer gezellig meedoen in de grote zaal van MFC Maldensteijn. Wie weet wint u wel wat moois! Het Bingoteam zorgt ervoor dat er heel mooie prijzen te winnen zijn. Wij hopen weer op uw komst en natuurlijk zijn introducées van harte welkom. Aanvang 14.00 uur. De zaal is open om 13.30 uur.
Koffie en thee zijn voor eigen rekening.

Informatieavond over stoppen met roken
Wilt u stoppen met roken maar vindt u het moeilijk dit alleen aan te pakken? Kom dan naar de informatieavond van Gezondheidscentrum De Kroonsteen over de mogelijkheden om te stoppen met roken.
Wanneer: Donderdag 30 september 2021
Tijd: 19:00 - 20:00 uur
Waar: De Kroonsteen 1, Kloosterhof 1 in Malden

Deze avond is gratis en u hoeft zich niet vooraf aan te melden.
Hier krijgt u ook informatie over de groepstraining ‘Rookvrij! Ook jij?’

Bezoek aan Vrijheidsmuseum
Dinsdag 14 september om 13.30 uur gaan we een bezoek brengen aan het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Wij vertrekken om 13.00 uur vanaf het parkeerterrein achter het oude gemeentehuis (Raadhuisstraat). De kosten van dit uitstapje zijn 15,20 euro per persoon. Degene die een museumjaarkaart hebben of donateur zijn van het Vrijheidsmuseum betalen 5,20 euro.
U betaalt zelf aan de kassa van het museum.
Programma:
12.45 uur verzamelen op het parkeerterrein.
13.00 uur vertrek naar het museum.
Ontvangst met koffie/thee en bevrijdingsgebak.
Introductiefilm van 30 minuten.
Bezichtiging van het museum.

Wilt u met ons mee, vul dan het onderstaande strookje in en lever het vóór 10 september in bij een van de adressen:
•Wilma Geertsen, Stalmeesterslaan 28 •Mia v.d. Werff, De Schoren 49 •Marij Büchner, Rogge 7
•Francy Hendriks, Pitrus 20 •Heleen van Hal, Jachthoorn 11

of aanmelding per email via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Bezoek aan het Vrijheidsmuseum
Naam: …………………………………………… Telefoon:………………………………………
Adres:……………………………………………  Email: ………………………………………….
Aantal personen: …………
Komt met eigen auto ja / nee                             Ik kan ......... personen meenemen.
Heeft geen eigen auto ja / nee

Ziekenbezoeker gezocht
We zoeken nog iemand die het leuk vindt om zieke KBO-leden en leden die een kroonjaar vieren, of een huwelijksjubileum te bezoeken met een attentie. Heeft u interesse in dit mooie en dankbare werk voor onze leden, neem dan contact op met coördinator Ellen Hermens. Tel: 024 3580464 

Brommer
Onwillekeurig gaan in de maand augustus de gedachten soms terug naar wat lang geleden de grote vakantie werd genoemd. Waar ik ben opgegroeid was ruimte voor alles wat je maar kon bedenken. Voetballen, in bomen klimmen, hutten bouwen, rennen en fietsen. Soms kwam er opeens iets in de mode, een nieuwe rage. Vanuit het niets was vliegeren opeens helemaal in. Vaders in de weer met latjes, vliegertouw en dun gekleurd ritselend, nee knisperend vliegerpapier. Op een kruisvorm van latjes, ontstond dan jouw vlieger. Rond de kruisvorm een draadje spannen, papier afmeten en dan met behulp van een koude aardappel het opgespannen papier vastplakken.
Een staart eraan gemaakt van repen textiel, voor de stabiliteit. Dolblij ging je naar buiten.
Maar in de buitenwereld…....... daar bleek al snel dat er vaders waren die een ander model vlieger hadden gemaakt, een rechthoek. Ingenieus voorzien van twee rijen touwtjes. Een, het binnenste touwtje, om het vliegerpapier te plakken en een aan de buitenkant om een strook van dat papier te plakken en die zo in te knippen, dat er een soort van franje ontstond. Als deze grotere vliegers met een beetje wind behoorlijk hoog kwamen, begonnen die franjes in de wind te trillen, waardoor er een brommend geluid ontstond. Kinderen gingen snel naar huis om hun vaders te vragen of hij ook zo'n brommer voor hen kon maken.
Een jaar of wat later, vliegeren deden we al lang niet meer, keken we uit naar een heel ander soort brommer: een Sparta of Batavus met dubbele achtervering en voetrem, of als je heel veel geld had kunnen sparen een sportieve Kreidler Florett (vuurrood natuurlijk) of een stoer, meer degelijk model: Zündapp. Allemaal verschillend, maar allemaal uitgerust met een belangrijk punt van overeenkomst, allemaal voorzien van een buddyseat, zodat je gemakkelijk je meisje kon meenemen. Vliegeren, nee die rage was definitief voorbij.
Theo 

Afdeling Nijmegen
VVN opfriscursus voor oudere automobilisten
De afdeling Nijmegen van Veilig Verkeer Nederland organiseert dit jaar weer een opfriscursus voor oudere automobilisten. De cursus vindt (met voorbehoud i.v.m. corona) plaats op zondag 3 oktober vanaf 9.00 uur. De eigen bijdrage is € 20. Wilt u deelnemen? Meld u dan aan vóór 20 september (het aantal plaatsen is beperkt).
De cursus is bedoeld voor senioren die hun verkeerskennis willen opfrissen en die deskundig advies willen over hun rijstijl en verkeersgedrag. Uiteraard geheel vrijblijvend en zonder gevolg voor het rijbewijs.
De korte cursus bestaat uit drie onderdelen:
- een rit in de eigen auto met een erkende instructeur (ANWB Rijopleiding Wesseldijk)
- een theoriegedeelte met aandacht voor de veranderende verkeersregels
- een ogen- of reactietest
In het verkeer is de laatste jaren veel veranderd. Denk hierbij aan toegenomen drukte, ingewikkelde rotondes, nieuwe verkeersborden en duurzaam rijden. Op hogere leeftijd nemen rijvaardigheden (waarneming, reactie) langzaam af en opfrissing van verkeerskennis verdient dan meer aandacht.
Na afloop ontvangt iedere deelnemer een scorelijst met persoonlijke adviezen.
Aanmelden kan via de website https://nijmegen.vvn.nl of evt. per brief aan:
VVN afd. Nijmegen p/a Aalsburg 12-37, 6602 TE Wijchen 

Spaar de KBO gezond!
Actie PLUS: "Spaar je club gezond"
Vanaf 5 september tot en met 31 oktober kunt u bij supermarkt Plus sparen voor KBO-Malden.
Bij iedere 10 euro aan boodschappen ontvangt u een voucher die u digitaal aan KBO-Malden kunt doneren.
Speciaal voor onze leden wordt geregeld dat u deze voucher ook kunt inleveren bij de informatiebalie onder vermelding van KBO-Malden.
Dan zorgen wij dat deze vouchers voor onze KBO geactiveerd worden.
In totaal wordt er 15 duizend euro verdeeld onder de deelnemende organisaties. 
Op een televisiescherm in de winkel wordt steeds de tussenstand vermeld. Doet u met ons mee? En vraag ook anderen om voor onze KBO te sparen!

Voorlopig programma Nationale Sportweek in de Gemeente Heumen
18 september Opening kerkplein Malden met de Walk of Fame
18 september Familie 6-kamp Juliana Malden
26 september Beweegfestival 45+ (Malden, Overasselt en Nederasselt)
26 september Familie 6-kamp Sporthal Overasselt

Walk of Fame
De opening van de Nationale Sportweek een leve(n) lang bewegen is op het kerkplein in Malden. Tijdens de opening zijn er verschillende demonstraties te zien. Van turnen, tot aan basketbal en van dans tot aan x-co en judo. Alle lokale verenigingen en sportaanbieders komen hun sport kort presenteren bij 'The Walk Of Fame'. Jij komt toch ook even kijken?

Familie zeskamp
De Sportweek organiseert een zeskamp voor de hele familie. Omdat het gezellig is. Om nieuwe sporten te proberen. Om dát luie familielid (4-99 jaar) aan het bewegen te krijgen. Omdat het eindelijk weer kan! Het maakt niet uit wat jouw reden is om mee te doen, je bent van harte welkom. We gaan voetballen, volleyballen, tennissen, turnen, basketballen, bootcampen, dus er is voor iedereen wel wat te doen. Het zeskamp is de aftrap van de Nationale Sportweek, die we dit jaar in Heumen uitgebreid vieren. Interesse? Een team bestaat uit minimaal 4 tot maximaal 6 personen. Leeftijd is van 4-99 jaar.

Beweegfestival 45+
Het beweegfestival is gericht op volwassenen vanaf 45 jaar. Op de verschillende locaties (Sporthal Malden, Sporthal Overasselt, Ons huis Nederasselt) bestaat de mogelijkheid om je te laten testen hoe vitaal je bent. Daarnaast kun je kijken en meedoen met de lokale sportaanbieders die hun sport aanbieden in de vorm van een workshop van 20 min. Dus neem je sportschoenen mee en doe mee met o.a. walking basketbal/voetbal, Yoga, Oriëntaals dansen, tennis kom lekker meebewegen. (Programma wordt nader bekend gemaakt in de pers).

Sjoelen
Het idee is ontstaan voor het starten van een nieuwe activiteit bij de KBO, namelijk sjoelen.
Wij willen gaan sjoelen in Kegelcentrum Malden, Bolder 18b in Malden (nabij de Praxis, tussen binnenspeeltuin Pret Inn en kringloopwinkel Vintage en More).
Iedere donderdagmiddag van 14.00-16.00 uur. De kosten bedragen 10 euro per jaar. 
Ook zijn wij op zoek naar iemand die contactpersoon/spelleider wil worden van deze sjoelgroep.
Het sjoelen zal tegelijk met het kegelen plaatsvinden. Na afloop is er mogelijkheid om nog even gezellig na te praten, al dan niet met een drankje (op eigen kosten).
Graag willen wij weten of en hoeveel mensen hiervoor belangstelling hebben. 
Bij voldoende belangstelling willen wij op korte termijn starten met deze nieuwe activiteit.
U kunt zich aanmelden middels onderstaand strookje of via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Wilt u meedoen, vul dan het onderstaande strookje in en lever het vóór 10 september in bij:
•Wilma Geertsen, Stalmeesterslaan 28 •Mia v.d. Werff, De Schoren 49 •Marij Büchner, Rogge 7
•Francy Hendriks, Pitrus 20 •Heleen van Hal, Jachthoorn 11
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja, ik wil deelnemen aan de nieuwe KBO-activiteit Sjoelen

Naam: …………………………………………… Telefoon:………………………………………
Adres:…………………………………………… Email: ………………………………………….

Ik wil eventueel wel spelleider worden ja / nee

In onze KBO-nieuwsbrief besteden wij aandacht aan instellingen die mantelzorg verlenen in onze gemeente. Met dit artikel stellen wij Mantelzorg Heumen aan u voor.
Mantelzorg Heumen

U bent welkom bij Mantelzorg Heumen, als u zorgt voor een naaste. Uit betrokkenheid zorgt u als mantelzorger voor een ander. Het kan bijvoorbeeld gaan om een gehandicapt kind, een chronisch zieke partner, een dementerende moeder, een broer met een verstandelijke beperking, een ernstig ziek vriendin of een buur.
Als mantelzorger kan het soms lastig zijn om eenvoudig de balans te vinden tussen het zorgen voor een ander en het zorgen voor jezelf. U kunt als mantelzorger te maken krijgen met situaties waarvoor u geen oplossing of antwoord weet. Of het wordt u allemaal even te veel.
Dan is Mantelzorg Heumen er voor u!

Wat kan Mantelzorg Heumen u bieden?

1. Informatie en advies:
Over voorzieningen en regelingen op het gebied van welzijn en (mantel)zorg.
Over cursussen en lotgenotenbijeenkomsten.
Individuele raad over de situatie thuis.
2. Emotionele ondersteuning:
Door middel van persoonlijke gesprekken kan worden gekeken naar de huidige situatie en de belasting van de mantelzorger.
3. Praktische ondersteuning:
Mantelzorg Heumen kan u helpen vervangende zorg te regelen, zodat u de zorg uit handen kunt geven. Dit geeft u de gelegenheid om weer eens een dagje weg te gaan, om even rustig de boodschappen te doen of om een cursus te volgen.

Mantelzorg Heumen is gevestigd in Malderburch, Centrum voor Welzijn, Wonen en Zorg aan de Broekkant 16 te Malden. Consulenten Kim Falk en Anita de Roos zijn bereikbaar op telefoonnummer 024-3570570 of per mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bericht van Microsoft
Eind van dit jaar komt er een nieuwe versie van Windows op de markt, Windows 11.
Microsoft komt hiermee terug op haar eerdere besluit dat Windows 10 de laatste versie zou zijn.
Als eerste komen er nieuwe computers en laptops op de markt. Voor diegenen die op het punt staan een nieuw systeem aan te schaffen is het wellicht te overwegen of even te wachten hiermee, wellicht beter is. Dan hebt u langer wat aan uw nieuwe apparatuur.
Later komt er de mogelijkheid om computers met een ouder systeem te upgraden.
Hierbij zijn de systeemeisen natuurlijk belangrijk of uw systeem hieraan voldoet.
Upgraden is niet direct nodig want Microsoft blijft de Windows 10 versie nog jaren ondersteunen tot uiterlijk 14-10-2025.

Voorproefjes van Windows 11 zitten vol virussen
Enthousiastelingen die een voorproefje van het splinternieuwe Windows 11 dachten te installeren, kwamen bedrogen uit. Ze kregen er een computervirus bij.
Windows 11 is nog lang niet beschikbaar voor het grote publiek, maar wie niet wil wachten kan het nieuwe besturingssysteem al downloaden en installeren. Hoewel Microsoft het installatiepakket aanbiedt op de eigen website, halen veel mensen het pakket van andere sites. Die bestanden blijken echter vaak van cybercriminelen te komen, die er eerst wat virussen in verstopt hebben.
Wie het neppakket installeert, krijgt er zonder het in de gaten te hebben een programmaatje bij dat bijvoorbeeld wachtwoorden steelt of uit zichzelf kwaadaardige programma's van internet haalt en installeert.
Voor het verkrijgen van Windows 11, maar eigenlijk ook voor alle andere programma's geldt: Download nieuwe apps en programma's altijd bij een betrouwbare bron. Liefst in de Windows Store of bij de maker zelf.

Datalek bij pensioenuitvoerder Blue Sky Group
Pensioenuitvoerder Blue Sky Group is getroffen door een datalek. Daarbij zijn persoonsgegevens van mensen die een pensioen ontvangen via het bedrijf buitgemaakt.
Blue Sky Group is de pensioenuitvoerder van tienduizenden werknemers van onder andere KLM, SNS Reaal en Philips. Het is onduidelijk van hoeveel mensen de gegevens op straat liggen. Blue Sky Group meldt op zijn website wel dat het waarschijnlijk alleen gaat om de gegevens van personen die op dit moment al pensioen ontvangen. De gegevens van deelnemers die nog niet pensioengerechtigd zijn, zouden niet gelekt zijn.
Via phishingmail
Internetcriminelen hebben toegang gekregen tot de gegevens van Blue Sky Group via een phishingmail. Een medewerker is ingegaan op de mail. Hierdoor kregen de criminelen toegang tot een mailbox. Na de ontdekking heeft Blue Sky Group het lek gedicht en maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen.
Extra alert
Blue Sky Group roept betrokken op om extra alert te zijn bij e-mails, telefoongesprekken en tekstberichten. Internetcriminelen kunnen de verkregen gegevens gebruiken om contact op te nemen en op die manier mensen op te lichten. Daarbij kunnen zij onder andere vragen naar inloggegevens of overboekingen.
Controleer e-mail
Twijfelt u over de echtheid van een ontvangen e-mail? Leden van SeniorWeb kunnen dit soort berichten mailen naar de Phishingchecker. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een nepmail is of niet.